Jeg har lært om kølemiddel, affedtningsmiddel og vibrationsafgratning/afgratning

Før i mandags havde jeg ikke hørt ordene afgratning, affedtningsmiddel, vibrationsafgratning eller kølemiddel. Vibrationsafgratning, affedtningsmiddel og kølemiddel er bestemt ik emner, som at der har været en del af min verden og hverdag.

Og hvad er det?

Kølemiddel bliver som navnet antyder brugt i kælende systemer. Blandt andet i varmepumper og i køleskabe. Kølemiddel er diverse ting som fx ammoniak, nitrogen eller vand.

Affedtningsmiddel virker effektivt til at rense sod, fedt, olie, snavs med mere inden for industri, fødevarebranchen, søfartsindustrien og landbrug. På min arbejdsplads benytter vi for eksempel affedtningsmiddel til inventar, gulve, plast og fliser, og som følge af det er affedtningsmiddel et effektivt all round produkt.

Vibrationsafgratning og lignende afgratning fjerner grater. Grater, hvad er det så? Jo grater de bliver dannet når emner i metal bliver bearbejdet og det skader elementer i for eksempelvis et system. På grund af dette er afgratning/vibrationsafgratning væsentligt indenfor adskillige virksomheder. Det ser for øvrigt ud til at være at foretrække at tage vibrationsafgraning med mekanisk afgratning.

Okkedog, de mange mærkelige gloser som affedtningsmiddel, kølemiddel, vibrationsafgratning og afgratning, i de første dage man får anderledes arbejde. Jeg lærer nyt.